Ardense voskop

 

 

Onze Ardense Voskoppen lopen op grote natuurgebieden en worden gebruikt in een kruisingsprogramma met een grote Texelaarram met de bedoeling om paaslammeren te fokken.

De ooien komen op stal begin december en lammeren vanaf Kerstdag tot eind januari. De lammeren worden verkocht rond Pasen, erna kunnen de ooien terug in de weide waar ze een nieuwe lente, zomer en herfst kunnen beleven.

 

Enkele weetjes

Deze schapen liepen vroeger rond op de ardense weiden.  De voskoppen die in vlaanderen lopen stammen hoogst waarschijnlijk van deze schapen af. Het zijn schapen die makkelijk op magere, ruige gronden leven en een weinige beschutting nodig hebben. In Vlaanderen worden ze op rijkere gronden gezet om ze sneller af te mesten. Het zijn van nuture vrij schuchtere schapen tegenover vreemden. Het is een middelgroot schaap waarvan kop en poten vosbruin zijn en verder een lichtbruine wol heeft, de lammeren zijn bij de geboorte volledig vosbruin. Nog een opvallend kenmerk is de lange bewolde staart.  Het vlees van deze schapen is van uitstekende magere kwaliteit.Enkele cijfers- gewicht: ram 65 – 80 kg. Ardense vossekop

- gewicht: ooi 55 -70 kg.

- schofthoogte: ram 70 cm

- schofthoogte: ooi 66 cm.

- lengte: ram 77 cm.

- lengte: ooi 73 cm.

Lammers per worp: 1,8       

 

kudde vossekoppen             

You are here: Home Onze rassen Ardense Voskop